
چگونه میتوانیم از علم آیندهپژوهی، برای ساختن آینده خود استفاده کنیم؟
دکتر علی عظیمی دانشآموخته دکتری مدیریت منابع انسانی از دانشگاه فردوسی مشهد، که اکنون کارشناس توسعه منابع انسانی سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان است به دلیل سالها تحقیق و تدریس در آموزش، و آموزش مدیریت، مدل نوآورانهای برای توسعه دانش مدیریت در سازمانها ارایه داده است که برای اولین بار در «پردیس توسعه انسانی» یک نمونه آن، به جامعه ایرانی مدیران، اعضای هیئت علمی رشته مدیریت، و دانشجویان رشته مدیریت کشور تقدیم میشود.
از نگاه «پردیس توسعه انسانی»، چه یک مدیر جدید یا مدیری باتجربه باشید، برنامههای آموزش مدیریت میتواند شما را با مهارتهایی برای تأثیرگذاری بر تصمیمگیری، ایجاد فرآیندهای کارآمد، و توانمندسازی تیم و سازمان خود در بهترین حالت، مجهز کند. شما میتوانید مهارتهای لازم برای تعیین انتظارات از عملکرد یک مدیرِ آگاه را به دست آورید، که این امر میتواند انگیزه کارکنان شما را افزایش دهد، زیرا آنها کوشش شما برای بهروز بودن در دانش مدیریت را به خوبی میبینند و درک میکنند. مدیران کسب و کار که با ثبتنام در دورههای آموزشی مدیریت، توسعه خود را در اولویت قرار میدهند، با چشماندازی روشن از نحوه ادغام شیوههای موثر در انجام وظایفِ مدیریتی، تاثیر خود را بر سازمان نشان میدهند. اغلب خارج شدن از فضای سازمان و ورود به دورههای آموزشی، هزینهزا و وقتگیر است و چه بسا این عوامل مانع از اقدام شما به توسعه دانش مدیریتی شود. از طریق آموزشهای غیرمستقیم، مانند استفاده از استعارهها، نه فقط شما که کارکنان شما هم به راحتی و با صرف کمترین هزینه، میتوانند در حین کار بیاموزند و رشد کنند.
«پردیس توسعه انسانی»، در راستای تحقق هدفهای خود، به کمک استادان خوشنام مدیریت ایران، در این راه مشاور امین و همراهِ قابل اعتمادِ شماست. با ما در تماس باشید.
فعالیتهای سازمانها و نیز برخورداری از امکانات سازمانی را میتوان به میوه چیدن دستهجمعی تشبیه کرد؛ افراد دارای توانمندیها و قابلیتهای متفاوت هستند؛ به عنوان مثال، بعضی قدبلندتر از دیگران هستند و بنابراین میوه چیدن از شاخههای بالاتر درخت برای آنها آسانتر است؛ مدیر سازمان بایستی با شناخت صحیح و دقیق این تفاوتها در منابع انسانی خود، از افراد برای انجام بهتر و سریعتر فعالیتهای سازمان استفاده و نیز این تفاوتها را در اعطای امتیازها، امکانات، و تسهیلاتِ رفاهی به منابع انسانی خود لحاظ کند.تناسب کارها با افراد حکم میکند فرد قدبلندتر به خود اجازه ندهد تا از شاخههای کوتاه و پایین میوه بچیند، چرا که معتقد است میوههای شاخههای پایینتر، حق کودکان، سالمندان، و افراد قدکوتاهتر است: مدیر سازمان بایستی با ارزیابی و سنجش توانمندیها و شایستگیهای منابع انسانی خود، بایستی این فرهنگ را در سازمان نهادینه کند که افراد به خود اجازه ندهند وقت و توان خود را صرف انجام فعالیتهایی کنند که همکاران پایینتر از آنها نیز توانمندی انجام آن کارها را دارند.
مزیتهای مدیریت فعالیتها و امکانات براساس توانمندی و شایستگی منابع انسانی در قالبِ استعاره میوه چیدن دستهجمعی بسیار زیاد است که در اینجا 4 مورد را با هم مرور میکنیم:
مزیت اول. ارتقای بهرهوری منابع انسانی. با این شیوه، افراد دارای قابلیتهای پایینتر از لحاظ دانش، مهارت، و تجربه، در آستانه توانمندیهای خود بهکارگیری خواهند شد و افراد دارای قابلیتهای بالاتر نیز کارهای تخصصیتر سازمان را انجام خواهند داد. این شیوه تقسیم و ارجاع و تفویض کارها در سازمان باعث ارتقای بهرهوری منابع انسانی میگردد.مزیت دوم. ایجاد انگیزش در منابع انسانی سازمان. تصور کنید اعضای یک خانواده مشغول چیدن میوه از یک درخت شوند؛ اگر کودکان و یا سالمندان بدانند که میوههای شاخههای در دسترس آنها هرگز توسط بزرگسالان و افراد قدرتمندتر چیده نخواهد شد، انگیزه بیشتری برای همکاری با خانواده خود پیدا میکنند و حتی وقتی ببینند فرزندان بزرگتر و یا والدین در پیدا کردن و چیدن میوه به آنها کمک میکنند، حس قدردانی، وفاداری و احساس تعلق بیشتر پیدا خواهند کرد.
مزیت سوم. ایجاد توازن و حرکت به سوی عدالت سازمانی. در میوه چیدن دستهجمعی، هرچند هدف نهایی جمعآوری میوهها است، اما در فرایند انجام این فعالیت، اعضای سازمان مانند یک خانواده، با توان و آمادگی جسمانی و مهارتی و تجربی متفاوت مشغول کار میشوند و بنابراین مقدار میوۀ چیده شده و جمعآوری شدۀ هر فرد، متفاوت از دیگران خواهد بود و اگر قرار باشد معیار امتیازدهی یا پرداخت دستمزد و یا حتی قدردانی از افراد، مقدار میوۀ چیده شدۀ هر فرد باشد، عدالت حکم میکند که ویژگیها و تواناییهایی مانند سن، قد، جنسیت، سلامت جسمانی و روحی، تجربه، امکانات و ابزار، و روش، در این ارزشیابی و امتیازدهی در نظر گرفته شود.
مزیت چهارم. کمک به توسعه مهارتهای فردی و رشد منابع انسانی در مسیر کارراهه. افراد دارای قابلیتهای پایینتر از لحاظ دانش، مهارت، و تجربه، در آستانه توانمندیهای خود بهکارگیری خواهند شد و همین امر باعث استعدادپروری و رشد و توسعه شایستگیهای آنها میشود و افراد دارای قابلیتهای بالاتر نیز کارهای تخصصیتر سازمان را انجام خواهند داد و به مرور کارراهه موثرتر و هدفمندتری برای هریک از منابع انسانی سازمان شکل میگیرد و دنبال میشود.
منابع انسانی، دارای امکانات و برخورداریهای متفاوت هستند؛ در مثال میوه چیدن دستهجمعی، اگر یک نفر نردبان، چهارپایه، و سبد، داشته باشد، سرعت و سهولت کار او بسیار متفاوت از کسی است که با دست خالی بخواهد کار کند؛ بر این اساس، همانطور که گفته شد، مدیر سازمان هم بایستی در اعطای امتیازها و تسهیلات رفاهی و نیز تعیین وظایف و فعالیتها، توانمندی، شایستگیها، و قابلیتهای منابع انسانی خود را شناسایی و لحاظ نماید، و هم در زمینه امکانات در دسترس منابع انسانی خود در شعب، حوزهها، و یا مناطق جغرافیایی مختلف بایستی تفاوت امکانات را در ارزشیابی و امتیازدهی به نیروهای انسانی خود در نظر بگیرد. بر این اساس، مدیر باید آموزشها و حمایتهای توسعهای لازم برای منابع انسانی سازمان را فراهم سازد.
6 دیدگاه
سلام واحترام
با تشکر از مدیر موفق وخلاق که تجربیات خوب وکارامد خود را در اختیار پردیس قرار دادند .با امید به اینکه بتوانیم در امور مدیریتی خود بهره کافی ببریم.
سلام و تشکر از شما که همراه خوب پردیس در این مسیر هستید
تشکر از اشتراک گذاری مطلب
بسیار عالی و با انگیزه
ممنون از شما و نظرات مثبت شما
خیلی جالب بود.
سپاس فراوان از شما