چگونه میتوانیم از علم آیندهپژوهی، برای ساختن آینده خود استفاده کنیم؟
شاید برای بسیاری از شما که اکنون مادر یا پدر هستید و یا آنانی که قصد دارند، در آینده به جرگه پدران و مادران بپیوندند، این پرسش وجود داشته باشد که: چگونه میتوانم روحیه درس خواندن را در فرزندم پرورش دهم؟ ما در این مقاله کوتاه، پاسخ دقیق، روشن و عملیاتی به این پرسش همیشگی و مهم دادهایم. بهترین استادان تربیت و روانشناسی یادگیری کشور، در پردیس توسعه انسانی، راهنمای تصمیم و اقدام شما به اطمینان بخشترین درسها و تجربهها هستند.
پاسخ به این سوال، ظاهرا آسان و از پیش روشن است اما بگذارید در اینجا فقط 3 مورد از مهمترین دلایل را از نگاه متخصصان تربیت مرور کنیم.
بخشی از نقصها یا خلاءهای انسان از طریق یادگیریهای محیطی کامل میشود اما همیشه محیطهای طبیعی زندگی آن قدر سازمانیافته نیستند که بتوانند تمامی نیازهای انسان، به رشد را پوشش بدهند. به همین دلیل نهادهای اجتماعی ایجاد شده است که در فرایند پیچیده و طولانی رشد کودک انسان، به خانواده کمک کند. مهمترین و رایجترین این نهادها، «مدرسه» است.
هنوز شغلهایی در دنیا وجود دارد که برای تصاحب آنها نیاز به آموزشهای رسمی و مدرسهای نیست اما تعداد آنها روز به روز کمتر میشود. ضمن اینکه در شغلهایی که به نظر چنیناند مانند پیشهوری و کشاورزی، شانس موفقیت و بهرهمندی بدون داشتن صلاحیت فنی آنقدر پایین است که بهتر است به آنها فکر نکنیم. مهمتر از همه اینکه در بزرگسالی که بخش بزرگتر و طولانی عمر هر انسانی است، شغل، بخش کلیدی تشخص و فردیت ما را تشکیل میدهد. جامعه امروزی به افرادی بیشتر اهمیت میدهد و از آنها استقبال میکند که دارای درجه بالاتری از تخصص و شایستگیهای حرفهایی هستند که بخش اعظم آن از طریق آموزشهای رسمی به دست میآید.
پنجاه سال پیش میزان جابهجایی افراد از محل زندگی خود به مراتب بیشتر از یک قرن پیش بوده است. امروز میزان این جابهجاییها با وجود امکانات بیشتر سفر، درخواستهای بیشتر برای مهاجرت، انتقال به دلیل کسب شغل، و نظایر اینها، به مراتب بیشتر از 50 سال پیش است. حالا تغییرات دنیا برای 50 سال دیگر را در نظر بگیرید که فرزندان شما در آن زندگی میکنند. در دنیایی که روز به روز کوچکتر میشود، نخواهیم توانست در پیله بسته زمینه اجتماعی و فرهنگی خود بمانیم و نیاز به تعامل با دنیا داریم. سازمانهای آموزشی اغلب بهتر از خانوادهها میتوانند کودکان را برای شهروند جهانی شدن تربیت کنند. شهروند جهانی نیاز دارد که با آخرین اصول، روشها، و یافتههای علمی آموزش ببیند.
هرچند شما در ذهن خود به دلایل بیشتری برای لزوم به مدرسه رفتن و درس خواندن فرزندان خود میاندیشید اما برای ادامه این مقاله، فعلا همین 3 دلیل کافی است!
یک پیشنهاد جالب داریم! بیایید از زاویه نگاه معلم به موضوع نگاه کنید. معلمها اولین نفرات در صف کسانی هستند که دوست دارند، فرزندان شما درس بخوانند. این خواست به هر دلیلی که باشد، برای شما به عنوان مادر یا پدر، خوب و دلخواه است. صحبتهای یک معلم را در زیر بخوانید تا بعد درباره آن با هم صحبت کنیم.
به عنوان یک معلم، همیشه این سوال برایم مطرح بود که چرا بعضی از دانشآموزان، بهصورت خودکار فعالیتهای تحصیلی و درسیشان را انجام میدهند ولی برخی دیگر، نه؟ بعضی از دانشآموزان برای درس خواندن و انجام درست تکالیف، نیاز جدی به هل دادن نداشتند اما برخی حتی با فشارهای زیاد من، باز هم فعالیتهای کلاسی را در حد مطلوب به انجام نمیرساندند.
به مرور و در اثر تجربه و مطالعه نتایج تحقیقات علمی به این نکته پی بردم که یکی از مهمترین دلایل مربوط به اطلاعات والدین و رفتارهای آنان با فرزندانشان است. بهعنوانِ یکی از مهمترین ویژگیهای مشترک بین دانشآموزان خودکار، دریافتم که آنها به نظم در فعالیتهای روزانه و در نتیجه، نظم در فعالیتهای درسی عادت کردهاند. در «روانشناسی تربیتی»، عادتهای مربوط به نظم، زیر مجموعه رفتارهایی به نام کارکردهای اجرایی مغز میشود.
از خواندن این روایت از یک معلم، چه نتیجهای گرفتید؟ شاید محتملترین نتیجه این باشد که: برای اینکه فرزندتان بهطور خودکار و منظم، درسخوان باشد و تکالیف و فعالیتهای روزانه شامل فعالیتهای درسی و تحصیلیاش را انجام دهد، روشهای علمی قابل اعتمادی وجود دارد که معلمان خوب و متخصص، از آنها آگاه هستند. شاید برای شما هم هیجان انگیز باشد که کمی درباره کارکردهای اجرایی مغز بیشتر بدانید.
«کارکردهای اجرایی» مغز اصطلاحی است که برای فرایندهای شناختی متعدد شامل برنامه ریزی و هدفمندی، فرایندهای خودنظمجویی، خودکنترلی، خودنظارتی، انعطاف پذیری، مدیریت زمان، سازماندهی رفتار در طول زمان، حافظۀ کاری، توجه، بازداری، و خودتنظیمی استفاده میشود. این فرایندها توسط ناحیۀ لوب پیشپیشانی از لوب پیشانی در مغز کنترل میشوند.
در معنای وسیع، کارکردهای اجرایی به ما کمک میکنند تا برای رسیدن به اهدافمان، مهارتهای تفکر خاصی را بهکار ببریم و راه حلهایی را برای مسائل شناسایی و خلق کنیم. با کارکردهای اجرایی مغز در 11 مورد زیر آشنا شوید:
برخورد ساده و سنتی با مسئله ضعف یا عملکرد دور از انتظار فرزندتان با درس خواندن و انجام تکالیف مدرسه، نتیجهای جز ایجاد و استمرار چالشهایی که گاه انرژی و توان شما را میگیرد، نخواهد داشت. شاید با آگاهی از تأثیر «کارکردهای اجرایی» مغز بر رفتار و عملکرد انسان، به این نتیجه رسیده باشید که شکلگیری، پایدار شدن و بروز هر رفتاری از کودکتان، دارای جنبههای پنهانِ تربیتی، فیزیولوژیک، و روانشناختی است؛ بنابراین نمیتوان آن را با واکنشهای عاطفی سنتی، یا ایجاد نظامهای رایجِ تشویق و تنبیه، به نتیجهای رساند که دلخواهتان است. وظیفه هر پدر و مادری در همه دنیا و در همه زمانها این است که برای تربیت فرزند خود، دانش و توانایی لازم را به دست آورد و آن را برای اولین و پیچیدهترین وظیفه والدین، یعنی کمک به رشد و آموزش کودک خود، مورد استفاده قرار دهد.
پردیس توسعه انسانی، به زودی و با همکاری استادان شاخصِ بهترین دانشگاههای تخصصی ایران، با رویکرد ارائه درسهای ساده و کاربردی مبتنی بر کارکردهای اجرایی مغز، در کنار شما خواهد بود.