چگونه میتوانیم از علم آیندهپژوهی، برای ساختن آینده خود استفاده کنیم؟
«پردیس توسعه انسانی» در این مقاله، ما را با مضمونی نه چندان جدید آشنا میکند که اخیراً کاربرد آن در تیمهای منابع انسانی، با زاویه نگاهی جدید بازتولید و مطرح شده است. دکتر امیر شجاعیان با نگاه ویژه کاربردی خود به موضوعات جدید مدیریت منابع انسانی، در این رابطه به ما کمک کرده است که به دور از تکرار مفاهیم نظری که بارها شنیدهایم، با اهمیت و کاربرد OKR بهطور مستقیم آشنا شویم.
OKR به تیمهای منابع انسانی کمک میکند تا برای خود اهداف ساختاریافتهای داشته باشند و به کمک دادهها، هدفهای واقعگرایانهای تعیین کنند. وجود هدفها و نتایج کلیدی، به اندازه پذیری و کمّیسازی ارزیابیها کمک میکند زیرا به کمک آنها میتوان نتایج را کمّی کرد. OKR چارچوبی را در اختیار سازمان شما میگذارد که ضمنِ تعیین اهداف منابع انسانی، نتایج کلیدی را ببینید و به اهدافی دسترسی پیدا کنید که در عملکرد منابع انسانی بر اهداف سازمانی شما تأثیر اساسی دارد.
ما در این مقاله، مفهومِ OKR را با هم مرور میکنیم، حوزههای تمرکز OKR های منابع انسانی را میشناسیم، و برای لمس بهتر این مضمون، با نمونههایی از OKR های منابع انسانی آشنا میشویم.
OKR در نگاه اول ممکن است یک اسم معمولی با یک کارکرد گسترده و موثر باشد که شاید نظر شما را جلب نکند اما اگر کمی حوصله کنید و کاربرد آن را در مدیریت منابع انسانی با دقت بیشتری بررسی کنید، به این نتیجه خواهید رسید که به کمک OKR، دستاوردهای زیادی در انتظار شما خواهد بود. OKR یا هدفها و نتایج کلیدی (Objectives and Key Results)، به تیمهای منابع انسانی کمک میکنند تا اهداف را تعیین، و از مَجرای همکاری، به آنها دست یابند. OKR برای تیمهای منابع انسانی و افراد، از این جهت مفید هستند که علاوه بر ایجاد انسجام در تیم، کارکنان را با هم هماهنگ و فرهنگ شفافیت بهوجود میآورند، که این روزها برای مدیریت منابع انسانی، یک ویژگیِ الزامآور است.
بهعنوان یک منبع سازمانی برای مدیریت، و غنابخشی به افراد و استعدادها، موفقیت در حرفه منابع انسانی به معنای افزایشِ رضایت، بهبود عملکرد، و تقویت دلبستگی کارکنان است. از این زاویه، تیم منابع انسانی با سه چالش اصلی رو به رو است:
در حالی که منابع انسانی را میتوان بهعنوان یک هزینه تجاری «سربار» بهجای تسهیلگری برای ابتکار عمل در نظر گرفت، متخصصان منابع انسانی میتوانند از دادههای OKR برای اطلاعرسانی بهتر در تصمیمگیری استفاده کنند. وظیفه متخصصان منابع انسانی است که از بهبودهای مداوم در تجربه کارکنان اطمینان حاصل کنند و استعدادهایی را بهکار گیرند تا علاوه بر تطابق با این تجربه، به خلق و استمرار آن نیز کمک کنند. سنجش یک مفهومِ ذهنی مانند رضایت، با OKR امکانپذیر است که این امر، برای نشان دادن پیشرفت در تاثیر تلاشهای کلی منابع انسانی، نقش کلیدی دارد.
OKRهای منابع انسانی به رهبریِ سازمان، نگاهی روشن نسبت به چگونگی کمک KPI (Key Performance Indicator)های خاص به اهداف شرکت میدهد و به تیمهای منابع انسانی در اندازهگیری مهارتهای نرم، مانند دلبستگی، رفاه، کار تیمی، و بازخورد کمک میکند. شاخص عملکرد کلیدی (KPI) شاخصی است که عملکرد یک فعالیت یا فرآیند خاص را اندازه گیری میکند و هدفِ آن، تجزیه و تحلیل میزان موفقیت یک پروژه بر اساس هدفی است که حوزه منابع انسانی میخواهد به آن برسد.
استفاده از OKR برای منابع انسانی، معیارهای کمّی را برای ابتکارات سازمان در این حوزه، به ارمغان میآورد، به نحوی که سازمان میتواند تصمیمگیریهای خود را بهجای تمرکز بر حدس و گمان، بر اساس دادههای قابل اندازهگیری انجام دهد. همچنین، OKRهای منابع انسانی، چارچوب محدود به زمان برای تیمهای سازمان است که بهطور مداوم آنها را آزمایش میکند، و بهبود و تغییر میدهد.
انتخاب یک حوزه تمرکز OKR برای منابع انسانی مستلزم آگاهی از چیزهایی است که سازمانها به آن نیاز دارند. ازجمله، OKR کمک میکند تا بدانید:
نیازهای سازمان بهندرت تک بعدی هستند، اما OKRها به تیمهای منابع انسانی کمک میکنند تا فرصتهای رشد را از طریق جمعآوری داده ها کشف کنند. برای مثال، نظرسنجیهای تجربه کارمندان، مبنایی برای درک حوزههای آسیبپذیر یا فرصتها ایجاد میکنند. اگر کارمندان از پاداش و مزایا راضی هستند اما احساس میکنند که فضای کار، به آنها، امکان بهبود در رشد و بالندگی نمیدهد، تمرکز OKRهای منابع انسانی، منجر به نتایج کلیدی با هدف قرار دادن شاخصهای رضایت (نتیجه)، یا ابتکارات برای بهبود رضایت (خروجی) خواهد بود. همچنین ردیابی تغییرات در فاصلههای زمانیِ برای مثال سه ماهه، به تیمهای شما کمک میکند تا ببینند کدام یک از ابتکارهای شما بهتر عمل میکند، کجاها به بهبود نیاز دارد، و در چه مواردی هدفها و نتایج کلیدیِ منابع انسانی، نیاز به انطباق دارند.
OKR میتوانند برای تیمهای منابع انسانی در حوزههای زیر مثمر ثمر باشند:
در اینجا نمونههایی از OKRهای منابع انسانی را ملاحظه میکنید. توجه به این نمونهها، تمرین خوبی برای ساخت OKRهای مورد نیاز شرکتِ خودتان خواهد بود.
1. هدف (Objective): درک نیازهای آموزشی کارکنان و اجرای یک برنامه آموزشی
نتیجه کلیدی 1 (Key result 1): مصاحبه با 80 درصد کارکنان برای تعیین 3 شایستگی اصلی قابل توسعه
نتیجه کلیدی 2 (Key result 2): برگزاری 3 جلسه آموزشی با میانگین امتیاز بالای 80 درصد
2. هدف (Objective): تعریف و ترویج فرهنگ و ارزشهای داخلی شرکت
نتیجه کلیدی 1 (Key result 1): برگزاری 3 رویداد فرهنگی در شرکت، با همراهی و مشارکت 95 درصد کارکنان
نتیجه کلیدی 2 (Key result 2): برگزاری یک مسابقه فرهنگی و دریافت نمره بیش از 90 درصد
3. هدف (Objective): طراحی و راهاندازی آکادمی داخلی کارکنان
نتیجه کلیدی 1 (Key result 2): گفتگو در مورد نحوه انجام آموزشهای درون شرکتی با 3 مدیر منابع انسانی شرکتهای دیگر
نتیجه کلیدی 2 (Key result 2): تعریف 10 دوره آموزشی و طراحی محتوا برای هر دوره
4. هدف (Objective): بهبود فرآیند استخدام بهمنظور افزایش رضایت داوطلبان استخدام
نتیجه کلیدی 1 (Key result 2): کاهش زمان بازخورد به داوطلبان استخدام پذیرفته نشده از 10 به 5 روز
نتیجه کلیدی 2 (Key result 2): بهبود فرآیند برای کاهش مراحل استخدام از 5 به 3 جلسه
5. هدف (Objective): ایجاد یک کمپین تبلیغاتی در لینکدین (LinkedIn) برای استخدام موفق کارشناس ارشد مهندسی
نتیجه کلیدی 1 (Key result 2): برگزاری سمینار در دانشگاهها و جمعآوری بیش از 100 ایمیل برای شکلگیری مخزن استعداد
نتیجه کلیدی 2 (Key result 2): جستجو در لینکدین بهمنظور شناسایی 250 نامزد بالقوه جدید
6. هدف (Objective): تحقیق و بهبود بهترین شیوههای تبلیغات شغل
نتیجه کلیدی 1 (Key result 2): مرور کمپینهای استخدام رقبا و شناسایی 3 دیدگاه جدید
نتیجه کلیدی 2 (Key result 2): افزایش میانگین داوطلبان استخدام واجد شرایط در هر آگهی از 10 به 15 نفر
7. هدف (Objective): تحقیق در مورد فرصتهای بهبود فرآیند جامعهپذیری کارکنان جدیدالاستخدام
نتیجه کلیدی 1 (Key result 2): مصاحبه با 10 عضو جدید شرکت بهمنظور دریافت بازخورد در مورد فرآیند جامعهپذیری
نتیجه کلیدی 2 (Key result 2): تحقیق در مورد 5 اقدام جامعهپذیری کارکنان برای واحدهای مختلف در شرکتهای رقیب
8. هدف (Objective): بهبود رضایت شغلی کارکنان
نتیجه کلیدی 1 (Key result 2): برگزاری 3 جلسه «جمعه سرگرم کننده» با اجرای سخنرانان انگیزشی
نتیجه کلیدی 2 (Key result 2): مصاحبه با 48 نفر از کارکنان در مورد راههای بهبود رضایت شغلی و اجرای پیشنهادات آنها
9. هدف (Objective): ایجاد استراتژی جبران خدمات موثر بهمنظور حفظ کارکنان با عملکرد بالا
نتیجه کلیدی 1 (Key result 2): کاهش نرخ ترک خدمت کارکنان با عملکرد بالا از 15 درصد به 5 درصد
نتیجه کلیدی 2 (Key result 2): گردآوری 20 بازخورد مثبت از کارکنان با عملکرد بالا از واحدهای مختلف در مورد استراتژی جبران خدمات
10. هدف (Objective): بهبود تعاملات داخلی کارکنان
نتیجه کلیدی 1 (Key result 2): برگزاری 3 رویداد تیمی ماهانه با حضور بیش از 80 درصد کارکنان
نتیجه کلیدی 2 (Key result 2): اجرای سیستم بازخورد بهمنظور دریافت بیش از 40 بازخورد از کارکنان بهطور مداوم
در این مقاله با مفهوم و کارکرد در سازمانهای امروزی آشنا شدید. ترکیب هدف با نتایج کلیدی این تاثیر را بر سازمان شما خواهد داشت که هر گام برای مدیریت منابع انسانی، با شفافیت و بر اساس شاخصهای معین، برداشته شود. شما از آثار مثبت چنین رویکردی آگاه هستید، زیرا به خوبی بی نتیجه بودن تلاش در فضای ابهام و کلینگری در فعالیتهای مدیریت منابع انسانی را میدانید. اگر هر نظر یا دیدگاهی درباره این مقاله دارید با ما در ارتباط باشید.