چگونه میتوانیم از علم آیندهپژوهی، برای ساختن آینده خود استفاده کنیم؟
بهترین لحظههای سال، در رویدادهای خاص اون بیشتر پیدا می شه. نوروز یکی از مناسبتهای مهم سال برای ایرانیاست که ما خاطرات خوشی ازش داریم. مخصوصاً شادترین نوروزها، مربوط به دوران کودکیمون میشه. حالا که دیگه یک بزرگسال هستیم و مادر و پدر شدیم، دوست داریم برای اینکه بچههامون یک نوروز شاد و آروم داشته باشن همه تلاشمون رو بکنیم.
شاید جدیترین برنامههایی که برای ساختن نوروزی شاد و پُر خاطره در نظر میگیرین، خرید لباسای نو، تهیه هدیههای خاصی که فرزندتون در طول سال خواسته بوده، رفتن به خونه کسانی که بچهها دوستش دارن؛ و یا ترتیب دادن یک مسافرت خانوادگی باشه. اینها همه مهم هستن و به هدف شما کمک میکنن اما شاید همه این کارها رو انجام بدین و در طول تعطیلات نوروزی یا پس از اون، وقتی خوب نگاه میکنین ببینین که نوروز برای شما و بچهها، اون جوری که دلتون میخواست از آب در نیومد.
ما توی این مقاله بعضی نکتههای مهمی که در روزهایی مانند تعطیلات نوروز، خوبه برای مدیریت هیجاناتِ بچهها در نظر داشته باشین رو مطرح میکنیم. امیدواریم خوندن مقاله و برنامهریزی برای بهترین استفاده از جشن نوروز، بتونه قشنگترین لحظههایِ سال رو براتون رقم بزنه.
اگه از تجربههای خودتون با «پردیس» صحبت کنید، خوشحال میشیم.
نوروز، رویاهای هر کودکی را نوید میدهد: مهمانی، دیدن فامیل، بازی با بچههای همسن، عیدی یا هدیه، شیرینی، سفر، تعطیلاتِ رسمی، و بقیه رویدادهای هیجانانگیزی که شاید در طول سال آرزوی آن را داشتهاند. از نگاه هر کودکی، نوروز هیجانانگیزترین رویدادِ سال است.
برای مادران و پدرانی که کودکان زیر 12 سال دارند، دغدغههای متفاوتی وجود دارد. آنها میدانند که مراسمِ نوروزی، مخصوصاً در مهمانیهای بزرگ یا رویدادهای اجتماعی، که در آن کودکانِ دیگری حضور دارند، با هیجان زیادی همراه است. «هیجان» ناشی از احساساتِ شدید است که وقتی بروز میکند و بیش از حد ادامه مییابد، ممکن است به سلامت انسان، آسیب بزند. منظور ما از این مقاله، هشدارهای وسواسی و نگران کردن شما نیست، میدانیم که بچهها باید به اندازه کافی از نوروز لذت ببرند؛ شاد باشند؛ و زندانیِ محدودیتهای افراطی نشوند. به همین دلیل کنار شما هستیم که ببینیم چگونه میتوانیم فضای هیجانی نوروز را برای فرزندمان مدیریت کنیم تا از آن بهترین لذت را ببرد؟ اگر این مقاله را تا پایان بخوانید، اطمینان داریم که بدون استرس، با آگاهی بیشتری وارد رفتار درست در نوروز خواهید شد و لذت بیشتری از آن خواهید برد.
نوروز دهها موضوع خوشایند را کنار هم میگذارد که بهترین نتیجه را بدهد. خیلی از این چیزها که شاید برای ما عادی باشند، هیجان کودکان را به سر حد افراط میرسانند. آزادیهای زیادی که وجود دارد، همراه با امکانات جدیدی که در تعطیلات نوروزی ایجاد شده است، محرکهای قوی هستند که کنترلِ هیجان را از دست کودکان خارج میکند. در این وضعیت:
پدر و مادرها بیش از توان خود کوشش میکنند که در نوروز سنگِ تمام بگذارند و این کار را با شدت دادن به احساسات انجام میدهند. برای داشتنِ یک نوروزِ فوقالعاده، خود را تحت فشار قرار ندهید. بهترین کاری که میتوانید بکنید، مدیریت هیجانها و استرس است. گاهی یادمان میرود که بچهها حاضرند در نوروز هیچ چیزی نداشته باشند اما در کنار مادر و پدر خود شاد و آرام باشند.
نیاز نوجوانان به هیجان بیشتر از کودکان است، ولی نیاز هر دو گروه به «آرامش»، بیشتر از نیاز به هیجان است. تمام روزها بهویژه اولین روزهای تعطیلات را تا آنجا که جا دارد، پُر نکنید. برخی پدر و مادرها متوجه نمیشوند که کودکان به چه میزان از فعالیت نیاز دارند. بهتر است برنامه نوروزی آنها را در ملاقات با افراد و یا انجام فعالیتهای زیاد، بیشتر از تحملِ کودک تنظیم نکنید. برای این منظور میتوانید بخشی از زمان فرزندتان در تعطیلات را با فعالیتهای شاد و تفریحی پُر کنید که در خانه انجام میشود. برای مثال بچهها از تماشای بعضی برنامههای تلویزیونی به همراه پدر و مادر لذت میبرند؛ بازیهای حرکتی در حیاط یا پارک؛ باغبانی یا گلکاری؛ و رنگآمیزی اشیا؛ در کنار پدر و مادر برای آنها لذتبخش است.
میدانید برای مدیریت هیجانِ فرزندانتان در نوروز و البته در هر وضعیت مشابهی، پیش از هر چیزی چه باید کرد؟ پیش از هر کاری از وضعیت هیجانیِ خود بهعنوان پدر و مادر آگاه شوید. گاهی آماده شدن برای نوروز، برای برخی پدر و مادرها تبدیل به موضوعی برای استرس شدید میشود که از سطح هیجانهای معمولی زندگی هم فراتر میرود. فرزندانتان بهخوبی هیجانهای افراطی را درک میکنند و اگر نتوانید بهخوبی و نه بهصورت نمایشی آن را مدیریت کنید، به احتمالِ زیاد، به آن دچار میشوند.
اگر بتوانید بهخوبی از پس مدیریت هیجانهای خود بر آیید، اطمینان داشته باشید که میتوانید آمادۀ گذراندن یک نوروز خوب باشید که در آن، بچهها شاد باشند و لذت ببرند و ضمناً به دلیل خواهشهای افراطی، باعث رنجش خود و دیگران نشوند. برای این کار، فرزندتان نیاز به توجه و حمایت شما دارد. ما به کمک روانشناسان خود در «پردیس توسعه انسانی»، نمونههایی از این رفتار حمایتگرانه را با شما به اشتراک میگذاریم:
«پردیس توسعه انسانی» در این مقاله کوتاه، با هدف کمک به شما در مدیریت هیجانِ فرزند زیر 12 سالهتان، در تعطیلات نوروزی 1402 که میدانیم چه قدر برای خانواده اهمیت دارد، نکتههایی را در میان گذاشتیم. در اینجا سه نکته درسآموز از این مقاله را تقدیم شما میکنیم:
«پردیس توسعه انسانی» از خدای بزرگ برایتان در سال نو و در همه سال، شادکامی در زندگی، و موفقیت در تربیت فرزندانی رشد یافته را آرزو میکند.
4 دیدگاه
یک سوال
رابطه تسلیم شدن بچه ها در برابر قدرت مهیب ما با انباشته شدن خشم در آنها چیست؟
راه های کاهش هیجان شدید عصبانیت چیست؟
ممنون از شما؛
بر اساس یافتههای تحقیقی بین استفاده والدین از قدرت، و پرخاشگری کودکان رابطه وجود داره.
پرخاشگری برای کودک وسیلهای برای ابراز خشم محسوب میشه.
راههای زیادی برای مدیریت هیجان وجود داره که در آینده نزدیک درباره اون مقالههایی منتشر خواهیم کرد.
سلام و درود.
عالی بود
ممنونم
سلام و سپاس. ممنون از بازخوردهای خوب شما