چگونه میتوانیم از علم آیندهپژوهی، برای ساختن آینده خود استفاده کنیم؟
راه دوری نرویم؛ همین 40 سال پیش به طور رسمی کمتر کسی در دنیا اسمی از «اینترنت» شنیده بود، چون اینترنت به طور رسمی در سال 1983 میلادی به دنیا معرفی شد؛ 10 سال طول کشید تا ارتباط بین کامپیوترها از راه دور امکان پذیر، و امکان گسترش عمومی اینترنت فراهم شود. بنابراین اگر در سال 1370 خورشیدی به دنیا آمده باشید، هنوز اثری از اینترنت در زندگی شما وجود نداشت. این دوره زمانی کوتاه، در مقایسه با عمر تمدن بشر و تاریخچه مشاغل، معنی و اهمیت پیدا میکند.
حالا همه چیز فرق کرده است! در دنیای مدرن، زندگی بدون اینترنت تقریبا غیر ممکن است؛ زیرا اغلب کارها و مشاغل به نوعی متکی به پشتیبانی یا خدمات اینترنتی شده است. اکنون نیازهای متفاوتی در حوزه کسب و کار ایجاد شده است. اگر در گذشته فقط دو شکل از کار مرسوم بود که یکی در قالب استخدام برای یک نهاد دولتی یا خصوصی و شکل دیگر، «کارفرمایی» و به قولی «خویش-فرمایی» (self-employment) بود؛ امروزه و با حضور نسلِ Z (یا همان دهه هفتادیها به بعد) که نسلی آشنا به دنیای دیجیتال هستند و اولویتِ ارتباطاتشان از جنس مجازی است، شکل دیگری از کسب و کار ظهور یافته است که تقریبا بی سابقه است. تمایل به استقلال از یکسو و وجود بسترهای مجازی از سوی دیگر، موجب معرفی فریلنسرها (freelancers) به دنیای مشاغل گردیده است. «پردیس توسعه انسانی» در کنار شماست تا از دنیای فریلنسری سر درآوریم و به سوالاتی نظیر اینها پاسخ بدهیم: به چه کسانی فریلنسر میگویند؟ این نام از کجا گرفته شده؛ و انواع شیوهها و پروژههای فریلنسری کدام است؟ معایب و مزایای این شیوه کار کردن چیست؟ با ما همراه باشید.
هدف از نگارش این مقاله، آشنایی با دنیای جدید و جذاب فریلنسری است. اما این مدلِ جدید اشتغال، بیشتر برای چه گروههایی جذاب است؟
فریلنسری به معنی آزادکاری است. کسی که خود-اشتغال بوده و لزوماً تعهد بلند مدتی به شرکت یا سازمان خاصی ندارد و بر حسب تخصص خود، در زمانهای مشخصی روی یک سری قراردادهای مجزا کار میکند. این قراردادها میتوانند یکی پس از دیگری، یا همزمان باشند. اغلب هر فریلنسری دورکار است ولی هر دورکاری فریلنسر نیست! فریلنسرها معمولا به خاطر تخصصهایی که دارند برای به انجام رساندن کاری خاص در طول یک دوره مشخص استخدام میشوند. آنها برای انجام وظایف خود باید شخصاً منابع و نیازمندیهای اولیه کار را پیدا کنند، برنامهریزیها را انجام دهند، و دست به کار شوند. در اینجا این سوال پیش میآید که این واژه از کجا آمده است؟
این واژه از قرن ۱۸ در رُمان آیوانهو سر والتر اسکات (Sir Walter Scott’s Ivanhoe) مطرح شد. در آن رُمان، به جنگجویان مزدور قرون وسطی که هیچگونه تعهدی به خاندان سلطنتی نداشتند و فقط در ازای پول میجنگیدند فریلنسر میگفتند.Lance نیزه هایی است که شوالیهها هنگام جنگ و سوار بر اسب از آن استفاده میکردند. با ظهور اقتصادِ گیگ، افراد بیش از هر زمان دیگری با آزادکاری یا فریلنسری آشنا شدند. پاندمی کرونا از 2019 میلادی باعث شد دور-کاری، در صنایع و خدماتی که تا آن وقت به هیچ وجه تجربه آن را نداشتند، رواج پیدا کند؛ این رویداد، سر آغاز حرکت سریع و رو به جلوی فریلنسرها شد. فعالیت فریلنسرها در این دوره کوتاه، به حدی چشمگیر بوده که اصطلاحی به نام اقتصاد آزاد کاری (freelancer economy) به وجود آمده است. در تحقیقی که در سال ۲۰۱۹ توسط Upwork & Freelancers Union) UFU ) انجام شد، مشخص گردید که نزدیک ۵۷ میلیون آمریکایی یعنی در حدود یک سوم نیروی کار آمریکا، در آن سال به صورت فریلنسینگ مشغول به کار بودهاند.
توسعه اینترنت و IT از دو طریق بر توسعه اقتصاد فریلنسری تاثیر داشته است. اول؛ تکنولوژیهای ارتباطی، فرصت کار از راه دور و ارسال و دریافت پروژهها بهصورت غیر حضوری را افزایش داده و از این طریق ظرفیت انجام کار و گرفتن پروژه زیاد شده است. دوم؛ توسعه IT دهها فعالیت جدید مثل خدمات امنیت وب، طراحی وب، و توسعه اپلیکیشنها را بهوجود آورده است که پتانسیل کار فریلنسری هستند.
تقسیم بندیهای متفاوتی برای فریلنسرها وجود دارد. بعضی توسط شرکتها و موسسات معرفی میشوند و بعضی دیگر به صورت مستقل از طریق انجمنها و وب سایتهای معتبر پروژه میگیرند. در تقسیمبندی دیگری، عدهای خواهان عقد قرارداد کاری رسمی هستند و برخی دیگر رایگان و برای کسب شهرت کار میکنند. گاهی کارفرماها، فریلنسرهایی مانند متخصصان حقوق و وکالت را استخدام میکنند تا در ساعات مشخصی از هفته یا ماه مشغول به کار شوند؛ معمولاً به این دسته از فریلنسرهاretainer میگویند.
اینکه در چه حوزهای و چگونه مشغول بهکار شوید کاملا به شما، توانمندیها، مهارتها و البته نوع کاری که انجام میدهید، بستگی دارد.
دستمزد فریلنسرها میتواند به چهار صورت زیر باشد:
نوع کار نیز در تعیین نحوه پرداخت دستمزد به شما موثر است. برای مثال اگر گویندگی میکنید بر اساس دقیقه و اگر تولید محتوا یا ترجمه میکنید، میتوانید بر اساس تعداد کلمات، دستمزد بگیرید. علاوه بر نوع کار؛ «سابقه کار»، «تخصص»، و «حوزه کاری فریلنسر» سه عامل مهم در تعیین میزان دستمزد و درآمد شما هستند.
با مواردی که تا اینجا ذکر شد اینطور به نظر میرسد که این مدلِ اشتغال، حوزه وسیعی از فعالیتها را در برمیگیرد و از آنجا که نیاز به استخدام شدن و تحمل محدودیتهای آن نیز وجود ندارد، پس برای خیلی از جویندگان شغل، ایدهآل است. اما در تصمیمگیری عجله نکنید! فریلنسری هم مثل سایر مدلهای اشتغال، دارای مزایا و معایبی است که باید قبل از تصمیمگیری، از آنها آگاه شد و در صورت پذیرش معایب و امکان استفاده از فرصتها و منافع آن، قدم پیش گذاشت. در ابتدا مزایای فریلنسر شدن را ببینید.
هنگامی که به صورت فریلنسری کار میکنید از این مزایا بهره مند خواهید شد:
با هم آموختیم که فریلنسری به عنوان یک مدل اشتغالِ پرتقاضا، مزایا ومعایبی دارد که آنها را برشمردیم. شاید ویژگیهای شخصیتی و شایستگیهای افراد، نیازمند آن باشد که همچنان به کار حضوری از طریق استخدام در یک شرکت یا سازمان بپردازند: در این صورت نباید به فریلسنر شدن فکر کنند. به نظر میرسد این شیوه از کار، بیشتر مناسب نسلِ Z باشد.
اکنون درسهایی که به طور خلاصه میتوانیم از این مقاله بگیریم را مرور کنیم:
بخش دوم این مقاله را در کنار «پردیس توسعه انسانی» باشید، در آنجا درباره انواع پروژههای فریلنسری صحبت خواهیم کرد.