چگونه میتوانیم از علم آیندهپژوهی، برای ساختن آینده خود استفاده کنیم؟
عدالت در کلاس درس، یکی از دغدغههای اغلب دانشآموزان از اولین سالهای تحصیل، بهشمار میآد. جالبه بدونین که این موضوع تا وقتی در حال تحصیل حتی در دانشگاه و در دوره دکترای تخصصی هم هستین ادامه داره. انسانها وقتی در اجتماعی هستن، دوست دارن که با اونها با عدالت برخورد بشه. شاید مسئلهای به نام عدالت نه فقط در کلاس درس و در مدرسه بلکه حتی در خانواده و بین دو خواهر یا برادر هم به چشم بیاد و مطرح باشه. بنابراین درباره طبیعی بودن بروز مسئله عدالت و دغدغه دانشآموزان درباره این موضوع شکی نداریم. حالا در این مقاله بیاین در اینباره صحبت کنیم که اگه شما هم در همین سال تحصیلی با این مسئله رو به رو شدین و احساس میکنین در کلاس و مدرسه با شما به عدالت رفتار نمیشه، باید چه کنین و چه رفتاری داشته باشین تا مسئله رو هر چه زودتر حل کنین؟
در کل نگاه ما در ارتباط با این موضوع، پند دادن و نصیحت کردن نیست. ما در «پردیس توسعه انسانی» معتقدیم که برای هر مسئله بشری، به کمک علم و تجربههای منطقی و موثر افراد آگاه، میشه راهحلی پیدا کرد. اگه شما هم در این زمینه نقطهنظر یا نکتهای دارین حتما با ما در تماس باشین.
پیش از مرور موضوعِ عدالت آموزشی در کلاس، بهتر است ابتدا منظور از «عدالت» را با هم مرور کنیم. فرض کنید یکی از آشنایان به شما و برادرتان که 5 سال از شما بزررگتر است اجازه داده است که هر کدام برای خودتان از یک درخت سیب، تعدادی سیب بچینید. درخت بلند است و امکان بالا رفتن از آن را ندارید. دو نردبان وجود دارد که ارتفاع آنها یکسان است در حالی که قد شما از برادرتان خیلی کوتاهتر است. در اینجا با شما ناعادلانه رفتار شده است؛ رفتار نابرابر داشتهاند؛ و یا غیرمنصفانه رفتار کردهاند؟
سه واژه در زبانهای دنیا از جمله در فارسی وجود دارد که با همدیگر اشتراک زیادی دارند: «عدالت»، «برابری»، و «انصاف».
ابتدا این 3 واژه را بررسی و در دنیای مدرسه، مصداقهای آن را مرور میکنیم، سپس سفر خود را به سوی پاسخ به این سوال ادامه میدهیم که: در برخورد با مسئله عدالت درکلاس درس باید چه رفتاری داشته باشید که آسیبی متوجه شما نشود؟
وقتی منابع موجود را به هر کسی که طالب آن است بهطور مساوی و بدون در نظر گرفتن میزان نیاز و توانایی آنها بدهیم، با آنها با «برابری» (equality) رفتار کردهایم. همیشه «برابری» معادل انصاف نیست. در شکل زیر مفهوم «برابری» را مشاهده میکنید که در آن دو نردبان با ارتفاع برابر به دو نفر داده شده است تا به کمک آن از منابع استفاده کنند.
«انصاف» (equity) به معنی تقسیم منابع به صورت برابر بین افراد نیست، بلکه توزیع آن بین افراد بر حسب تفاوتهایی است که میان آنها وجود دارد. در یک نمونه، چون بهطور طبیعی بین زنان و مردان تفاوت وجود دارد، بر اساس «انصاف» باید حمایت متفاوتی نیز از این دو جنس صورت بگیرد تا اطمینان پیدا کنیم که همه انسانها از شرایط برابر برای موفقیت برخوردارند. این تمایز را میتوان بین افرادی که دارای وضعیت اقتصادی-اجتماعی متفاوتی هستند نیز در نظر گرفت. شکل زیر به ما در فهمیدن مفهوم «انصاف» کمک میکند.
«عدالت» (justice)، نوعی «انصافِ پایدار» یا طولانی مدت است. وقتی به صورت طولانی و مستمر در سیستمهای اداری، اقتصادی، اجتماعی، آموزشی، «انصاف»، وجود داشته باشد، میتوانید این نتیجه را بگیرید که در آن «عدالت» وجود دارد: یعنی شما میتوانید وجود عدالت را در برخورد با هر فردی که در آن سیستم زندگی میکند مشاهده و ارزیابی کنید. وقتی در مدرسهای عدالت وجود دارد، سیستمها طوری طراحی شدهاند و عمل میکنند که در طولانی-مدت، همه دانشآموزان از دسترسی منصفانه به منابع و امتیازات برخوردارند. شکل زیر به درک مفهوم عدالت کمک میکند.
نمونههای زیادی را میتوانیم مثال بزنیم که ممکن است وجود عدالت در کلاس درس را مورد سوال قرار دهد. از جمله مهمترین انواع رفتارهایی که ممکن است در فضای کلاسی رخ دهد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
به احتمال زیاد هر یک از شما تجربهای از بی عدالتی را در فضاهای کلاسی و مدرسهای تجربه کردهاید. آنچه در اینجا اهمیت دارد نحوه رفتار شما یا چگونگی مواجه شدن شما با این مسئله است.
وجه مقابل یا متضادِ «عدالت»، ظلم است. نکته چالشی که ذهن شما باید با آن درگیر شود این است که آیا واقعا به شما ظلم شده است یا «احساس» میکنید که به شما ظلم شده است؟ در پاسخ به این سوال، عجله نکنید!
اگر دقت کرده باشید در بالا در مصداقهای بیعدالتی ، واژه «احساس» به کار برده شده بود. این کار عامدانه انجام شده بود تا دربارۀ این سوال فکر کنید که؛ “آیا در مورد شما بیعدالتی رخ داده بود یا احساس میکنید که عدالت در مورد شما مراعات نشده است“؟ برای پاسخ به این سوال، بیایید از دو زاویه به موضوع نگاه کنیم:
زاویه اول. اگر دقیقتر نگاه کنیم، مفهوم عدالت و بیعدالتی در خلاء و در سیستم بسته اتفاق نمیافتد. ما رفتارهای دیگران را در یک زمینه یا بستر وسیع مانند فضای خانواده، کلاس، مدرسه، یا اجتماع ادراک میکنیم. شاید بیتوجهی پدر به شما در خانه به اندازه رفتار مشابه از سوی معلم در کلاس، آن قدر آزاردهنده نباشد و توسط شما به عنوان بیعدالتی احساس نشود. دلیل آن روشن است: چون شما در یک نگاه جامع، به پدر خود اعتماد بیشتری دارید و اعتقاد دارید که نگاه او به فرزندش از روی بیغرضی است. به عکس اگر در یک زمینه آموزشی، چنین باور مثبتی را نسبت به معلم نداشته باشید، احساس میکنید که بیتوجهی معلم به شما در کلاس درس، معنی بیعدالتی میدهد.
زاویه دوم. در مثال بالا، اگر بتوانیم خود را در موضع معلم قرار بدهیم شاید احساسمان درباره ناعادلانه بودن رفتار معلم، تغییر کند. وقتی معلم با ما رفتاری دارد که از نگاه ما عادلانه نیست، باید تلاش کنیم تا وارد ذهن او شویم و ببینیم هنگام بروز آن رفتار، چه نکتهها و مسایلی در ذهن او گردش داشته است و چه تعداد عوامل پنهان و آشکار، باعث بروز آن رفتار از سوی معلم شده است؟ شاید روزی اگر شما در جایگاه مشابه با معلم قرار بگیرید بهتر بتوانید درک کنید که در هنگام تنظیم ذهن برای بروز یک رفتار اجتماعی که در محیطی با حضور 20 یا 30 دانشآموز شکل میگیرد، چه پیچیدگیهایی وجود دارد و چه تعداد عوامل مستقیم و غیرمستقیم نقش دارند؟
با توجه به دو نکته بالا، دوباره رفتارهای دیگران، و از جمله معلم خود که از نگاه شما با عدالت تناسب نداشته است را در ذهن خود مرور کنید. آیا احساس شما تغییری کرده است؟
در وضعیتی که احساس میکنید «عدالت» در مورد شما مراعات نشده است چه میکنید؟ تجربههایی که در یکی دو هفته اخیر در این مورد داشتهاید را از نظر بگذرانید. وقتی احساس میکنید که مورد بی عدالتی قرار گرفتهاید چه رفتاری از خود نشان میدهید؟ واکنش شما چیست؟ ناراحت میشوید و در خود فرو میروید یا عصبانی میشوید و خشم خود را بیرون میریزید؟
همه ما در برابر رفتار ناعادلانه به یک صورت واکنش نشان نمیدهیم. مشکلی نیست! اما همه ما باید بدانیم که هنگام رو به رو شدن با رفتاری که احساس میکنیم در آن عدالت در مورد ما مراعات نشده است، چه کنیم.
محیط آموزشی، باید مساعد زندگی و متناسب برای یادگیری و رشد باشد. وجود و شیوع رفتار ناعادلانه بر خلاف هدفهای تربیت و آموزش است. بنابراین شما بهعنوان دانشآموز باید کمک کنید تا با واکنش صحیح، بروز و شیوع چنین رفتارهایی کنترل شود و کاهش پیدا کند. بیتفاوتی شما نسبت به رفتار ناعادلانه، به شکلی که احساس کردهاید، به چنان رفتاری دامن میزند و این به صلاح و خیر شما و سایر دانشآموزان نیست.
وضعیتی که در آن معلم با شما رفتاری داشته است که آن را نشانه عدالت نمیدانید، برای هیچ دانشآموزی خوشایند نیست. بروز واکنشهای مختلف در چنین وضعیتی طبیعی است؛ اما توصیه میکنیم در تصمیمی که در واکنش به آن، از خود نشان میدهید به نکات زیر توجه داشته باشید:
بار دیگر از شما دعوت میکنیم که اگر درباره این مقاله و نکتههایی که گفته شد تجربه یا پیشنهادهایی دارید، با ما تماس بگیرید.
2 دیدگاه
عالی بود. سپاس*
سپاس از نگاه ارزشمند شما