چگونه میتوانیم از علم آیندهپژوهی، برای ساختن آینده خود استفاده کنیم؟
دانشجویان دوره کارشناسیِ بسیاری از رشتههای دانشگاهی، از اهمیت یادگیری روش تحقیق آگاه هستند اما به دلایلی مانند ابهام در متون درسی یا موانعی که به هر دلیل فرایند یاددهی-یادگیری را متاثر میسازد در دریافتِ اطلاعات و دانشِ کافی درباره آنها با مشکل رو به رو هستند. این مشکل ممکن است با ادامه تحصیلِ فرد، حتی در دورههای کارشناسی ارشد و دکتریِ تخصصی نیز باقی بماند. «پردیس توسعه انسانی» با درکِ این مشکلِ رایج، در مجموعه درسهای خود، روشهای پرکاربردِ تحقیق کمّی و کیفی را از زاویهای جدید و با رویکرد کاربردی معرفی میکند. در صورت تمایل میتوانید به صورت رایگان، با جستجوی واژه تحقیق در سایت پردیس، به تعداد بیشتری از درسهای روش تحقیق دست پیدا کنید. در اینجا، روش تحقیق همبستگی به زبان ساده و کاربردی ارایه شده است.
همیشه وقتی از همبستگی سخن میگوییم منظور ما «رابطۀ» بین دو چیز، یا بیشتر است. زندگیِ ما آمیخته با هزارها رابطه (relationship) است که بعضی از آنها هر روز اتفاق میافتد. برای مثال اگر در یک شهر بزرگ زندگی کنید خیلی زود متوجه میشوید که اگر برای رسیدن به کلاسِ ساعت هشتِ صبح در دانشگاهتان، به جای ساعت 6:45، کمی دیرتر یعنی ساعت 7:00 از خانه خارج شوید، به طور معنیداری، با ترافیک بیشتر در خیابانها و ازدحام بالاتر مسافر در مترو رو به رو خواهید شد. بنابراین بین شدتِ ترافیک خودروها در خیابان با تاخیرِ حرکتِ فرد از خانه، رابطه وجود دارد. هرچه زمان، در آن موقع از روز، افزایش پیدا میکند و به ساعت 8 صبح نزدیکتر میشود، ترافیک به نسبت آن، افزایش پیدا میکند. این مثال از «رابطه»، معرفِ ساده و روشنی، برای فهمیدنِ مفهومِ «همبستگی» (correlation)، اهمیت، و کاربرد روش تحقیقِ آن، در میان رخدادهای فردی و اجتماعیِ زندگیِ بشر است.
تحقیق همبستگی یکی از انواع تحقیقات در علوم اجتماعی است که در آن پژوهشگر میکوشد تا نوع رابطه میان یک یا چند متغیر (variable) را شناسایی کند. هدفِ تحقیقات همبستگی، مشخص کردنِ نوع رابطه میان متغیرها با استفاده از ضریب همبستگی است. در چنین تحقیقاتی، حدودِ تغییراتِ یک یا چند متغیر، با حدودِ تغییراتِ یک یا چند متغیرِ دیگر بررسی میشود.
نکته کلیدی آن است که بدانید همبستگی نشان نمیدهد یک متغیر علت متغیر دیگر است بلکه فقط رابطۀ بین دو متغیر که قابل تبدیل به کمیت و عدد هستند را نشان میدهد. از این رو، برداشتِ رابطه علت-معلولی در تحقیقات همبستگی درست نیست.
روش تحقیق همبستگی را میتوان زیرمجموعه تحقیقات توصیفی (descriptive researches) دانست. تحقیق توصیفی، روشی برای شناسایی و شرح وضعیت موجود به همان صورتی است که وجود دارد. به عبارت دیگر، محقق در تحقیقات توصیفی، در متغیرها هیچ دستکاری به عمل نمیآورد. در تحقیقات آزمایشی که این مداخله صورت میگیرد، به متغیری که دستکاری میشود، متغیرِ مستقل (independent variable) و به متغیری که تاثیر دستکاری بر آن اندازه گیری میشود، متغیر وابسته (dependent variable) میگویند. در تحقیق همبستگی، پژوهشگر، حداقل دو متغیر را اندازهگیری میکند تا بتواند رابطه احتمالی بین آنها را تعیین کند.
از میانِ مهمترین ویژگیهای روش همبستگی، 2 مورد زیر را در نظر داشته باشید:
بهطور معمول، حداقل در دو مورد، از روش تحقیق همبستگی استفاده میشود:
در تحقیقات همبستگی، رابطه به دست آمده از متغیرها را میتوان به صورت نمودار نمایش داد. در یک مثال ساده تصور کنید که محققی میخواهد رابطه میزان خوابِ شبانه رانندگان، با میزانِ خطاهای رانندگیِ آنها از ساعت 6 صبح تا 6 عصر در جادههای بیرون شهری را اندازه بگیرد. او متوجه میشود که با افزایش میزان خواب شبانۀ رانندگان از 4 به 8 ساعت، میانگین خطاهای رانندگی آنها در طول روز، به میزان یک دوم کاهش پیدا میکند. به نظر شما این رابطه، نشاندهنده همبستگی 1+، صفر، یا 1- است؟
نمودار پراکندگی میتواند به دو شکل «خطی» و «غیرخطی» ظاهر شود.
نمودار خطی، وقتی ظاهر میشود که نقاطِ رابطه که از تقاطع اندازههای دو متغیر به دست میآید، بر روی یک خط قابل برآورد باشد. در نمودارهای خطی، همبستگی به 3 صورت ظاهر میشود.
الف) همبستگی مثبت، کامل، و خطی (+1). وقتی که با بالا رفتن اندازۀ یک متغیر، میزان متغیر دیگر نیز افزایش پیدا کند، یک همبستگی مثبت نتیجهگیری میشود.
ب) همبستگی منفی، کامل، و خطی (-1). وقتی که با بالا رفتن اندازۀ یک متغیر، میزان متغیر دیگر نیز افزایش پیدا کند، یک همبستگی مثبت نتیجهگیری میشود.
ج) همبستگی صفر (عدم رابطه). وقتی بین بالا یا پایین رفتن اندازۀ یک متغیر، با میزان متغیر دیگر، رابطهای پیدا نشود، همبستگیِ صفر نتیجهگیری میشود.
نمودار 1. همبستگی مثبت
نمودار 2. همبستگی منفی
نمودار 3. همبستگی صفر
در علوم تجربی، دانشجویان و پژوهشگران به احتمال بیشتر میتوانند بین متغیرهای مورد اندازهگیری رابطۀ مثبت یا منفی پیدا کنند اما در علوم اجتماعی، یافتنِ متغیرهایی که دارای همبستگی کامل باشند، خیلی کم اتفاق میافتد. در این صورت، رابطۀ بین متغیرها به صورت خطی نیست و شبیه منحنی است که به آن همبستگی غیرِخطی گفته میشود. میتوانید شکل این رابطه را در نمودار 4 ببینید.
نمودار 4. همبستگی غیرخطی
تا اینجا باید پاسخ سوال بالا درباره رابطۀ بینِ میزان خوابِ شبانۀ رانندگانِ بینِ شهری با میزان خطاهای رانندگی، روشن شده باشد. به دلیل رابطۀ معکوس بین میزان این دو متغیر، همبستگی آنها «منفی» است.
خوب است این نکته را هم در نظر داشته باشید که محدودیتِ نمودارهای همبستگی این است که فقط جهت رابطه را نشان میدهند و میزان و شدت همبستگی را نشان نمیدهند- به همین دلیل میزان رابطۀ کمّی بین متغیرها را با استفاده از ضرایبِ همبستگی بیان میکنیم.
در این درس، با مفاهیم کلیدی درباره روش همبستگی آشنا شدید. در بخش بعدی این درس، درباره ضرایب همبستگی، اطلاعات بیشتری را دریافت خواهید کرد.
2 دیدگاه
کاش مثالهای بیشتری میداشت
ممنون از همراهی خوب شما، لطفا به منابع انتهای مقاله مراجعه بفرمایید.